Je fiets onderhouden? Zo doe je dat

Je fiets onderhouden

Voor velen is hun fiets niet uit hun leven weg te denken. Of je nu elke dag naar je werk fietst, in het weekend de natuur verkent of gewoon af en toe een rondje rijdt, het is wel belangrijk om je fiets goed te onderhouden. Een goed onderhouden fiets gaat namelijk langer mee, fietst lichter en zorgt voor minder problemen onderweg. Lees snel verder. 

Hou je banden op spanning

Een van de makkelijkste en meest effectieve manieren om je fiets goed te onderhouden, is door regelmatig je bandenspanning te controleren. Fietsen met zachte banden kost je veel meer energie en het vergroot bovendien de kans op een lekke band. Zorg ervoor dat je banden goed zijn opgepompt, maar ook weer niet té hard. De aanbevolen spanning staat meestal aangegeven op de zijkant van je band. Een handige manier om dit te doen is met een fietspomp met een ingebouwde drukmeter. Heb je thuis een compressor? Dan kun je die ook gebruiken om je banden snel en moeiteloos op de juiste druk te brengen. Zo kun je in een mum van tijd weer op pad!

Maak je ketting schoon en smeer hem regelmatig

De ketting is natuurlijk een belangrijk onderdeel van je fiets, en een schone ketting fietst lichter en gaat langer mee. Na verloop van tijd hoopt zich vuil, zand en olie op de ketting op, wat de slijtage van de tandwielen versnelt. Maak je ketting daarom regelmatig schoon met een speciale ontvetter. Spuit wat ontvetter op een doekje en wrijf de ketting hiermee schoon. Daarna is het belangrijk om de ketting te smeren met speciale kettingolie. Smeer niet te veel, een paar druppels per schakel is voldoende. Veeg overtollige olie weg om te voorkomen dat vuil zich weer snel ophoopt.

Controleer je remmen

Als je remmen kapot zijn, kan je eigenlijk niet op pad. Regelmatige controle is dus enorm belangrijk voor je eigen veiligheid. Bij handremmen controleer je de kabels op slijtage en span je ze bij indien nodig. Kijk ook naar de remblokken: zijn ze versleten of ongelijk afgesleten, dan is het tijd om ze te vervangen. Bij fietsen met terugtrapremmen is het wat lastiger om zelf onderhoud te doen, maar je kunt altijd even een test doen door te controleren of de rem direct en stevig grijpt wanneer je achteruit trapt. Twijfel je, laat dan een fietsenmaker ernaar kijken.

Het schoonmaken van je fiets

Een schone fiets ziet er niet alleen beter uit, hij blijft ook langer goed. Vuil kan namelijk zorgen voor extra slijtage aan onderdelen zoals de ketting, tandwielen en remmen. Spoel je fiets daarom regelmatig af met lauw water en een zachte spons of borstel. Gebruik geen harde straal, omdat dit vuil juist dieper in de lagers kan duwen. Een emmer met een sopje en een spons zijn vaak genoeg om je fiets weer schoon te krijgen. Vergeet na het wassen niet om de bewegende delen, zoals de ketting en de tandwielen, opnieuw in te smeren.

Zet alles weer goed vast

Tijdens het fietsen komen er vaak trillingen vrij die ervoor zorgen dat bepaalde onderdelen van je fiets losser gaan zitten. Denk aan je zadel, je stuur of je trappers. Het is daarom een goed idee om af en toe even te controleren of alles nog goed vastzit. Zorg dat je altijd het juiste gereedschap in huis hebt, zoals een inbussleutel of schroevendraaier, om losse onderdelen stevig aan te draaien. Door hier af en toe even naar te kijken, kan je veel problemen onderweg voorkomen.

Controleer je verlichting

Zeker tijdens de donkere maanden is goede verlichting een must. Controleer regelmatig of je voor- en achterlichten nog goed werken. Vervang op tijd de batterijen van je lampjes of zorg ervoor dat je dynamo goed werkt. Als je fiets op een dynamo rijdt, is het ook belangrijk om af en toe te checken of deze nog stevig tegen de band aanzit en goed contact maakt. Zo blijf je zichtbaar in het verkeer en voorkom je vervelende boetes.

Inspecteer het frame

Hoewel de bewegende onderdelen van je fiets veel aandacht nodig hebben, is het frame zelf ook belangrijk. Kijk af en toe naar het frame om te zien of er geen scheuren, roest of andere beschadigingen zijn. Vooral bij stalen frames kan roest uiteindelijk het materiaal aantasten. Roestplekken kun je vaak behandelen met een ontroester en wat verf. Zo hou je je fiets niet alleen in goede staat, maar ziet hij er ook nog eens netjes uit ook.

0 Shares:
Relevant